Koronavirus og COVID-19:
Omsorg for de eldre

Når det gjelder COVID-19  vil de eldre være spesielt utsatte og sårbare dersom de blir smittet. Forskning og undersøkelser viser tydelig at de over 60 år, spesielt med underliggende sykdom innen hjerte, lunge, diabetes eller kreft vil få alvorlige og potensielt fatale følger dersom de blir smittet.

Du er helt sikkert bekymret dersom du sørger for en eldre forelder eller venn. Alicia Arbaje, M.D., M.P.H., Ph.D. spesialist i indremedisin og geriatri ved Johns Hopkins fortelle hva du trenger å vite for å holde deg og dine kjære smittefri, og hva du må gjøre dersom uhellet skulle være ute.

*Artikkelen fortsetter under bildet*

Tenk på deg selv, først og fremst.

Dersom du er ute av spill, kan du ikke hjelpe til!

Som en pårørende må du ta alle forhåndsregler du kan for å unngå å selv bli smittet. Her er det grunnleggende:

  • Vask hendene dine ofte med såpe og vann i minst 20 sekunder før og etter besøk, når du lager mat, bruker toalettet eller rører overflater på offentlige steder.
  • Unngå folkemengder
  • Host i papirlommetørkle og kast det etter bruk. Host i albuekrok dersom du ikke har papirlommetørkle.
  • Ikke rør ansiktet ditt
  • Vask ofte brukte overflater og utstyr som dine kjære bruker, som f.eks gåstol, stokk og håndtak.

Sosial og fysisk distanse, ikke isolasjon!

Den mest effektive måten å unngå smitte er å holde fysiske besøk til et minimum. Men, dette kan være en sterk påkjenning, spesielt for den eldre som ønsker tid med sine kjære.
Arbaje sier «Sosial distanse trenger ikke å bety isolasjon eller ensomhet. Vi må holde de eldre trygge, men huske på at sosial isolasjon kan ha en negativ innvirkning på eldre menneskers immunitet og mentale helse.»

Hun sier at vi må oppmuntre våre eldre til å tenke forbi den vanlige sirkelen av venner og familie. «Si hallo til postmannen, eller ta en samtale med naboen gjennom vinduet eller over hekken. Dette kan gi en følelse av fellesskap» sier Arbaje.

Veldig mange eldre er religiøse, og med stengte troshus har mange mistet en viktig tilgang på sin egen tro. «Trossamfunn er ofte en stor del av seniorers sosiale liv» sier Arbaje. Pårørende kan kanskje hjelpe sine kjære med å finne ut hvordan deres menighet eller trossamfunn opererer på internett og hjelpe dem med tilgangen.

*Artikkelen fortsetter under bildet*

Vær kreativ!
Vær kreativ!

Teknologi for kontakt

For å hjelpe eldre til å føle seg mer involvert, meningsfulle og mindre alene under pandemien kan du:

  • Vise dem hvordan de kan chatte på video med smarttelefon, datamaskin eller nettbrett.
  • Bruke apper på disse enhetene for mennesker med syn og hørselsvansker
  • Oppmuntre venner og familie utenfor den indre kjerne til å ringe, skrive kort, sende bilder, o.l for oppmuntring og trøst

 

I Norge har vi flere dyktige aktører som kan hjelpe deg og dine med avstandsoppfølging. Vi vil spesielt nevne:
No Isolation sin TV skjerm KOMP og Jodacare som er en plattform for samhandling mellom helsepersonell og pårørende

TV skjermen KOMP er laget for eldre og deres pårørende for å ikke havne i isolasjon.

Innvolver de eldre

Arbaje anbefaler å gi hjemmeværende eldre et prosjekt de kan arbeide med- la det gjerne bli noe dere kan gjøre sammen. «Be de gå igjennom fotoalbumer og organiser gamle bilder, bli med! Be de om å fortelle historier  fra gamle minner. Kanskje kan dere lage mat sammen fra en gammel familieoppskrift?» sier hun. Er det noe din mor eller far likte spesielt godt å gjøre før, som dere kan gjøre nå?

Er du redd for at samtalen blir overfladisk? Trenger du hjelp til å få en god samtale?
Sjekk ut denne geniale boksen fra norske FuelBox

Minimer risikoen for å bli smittet

Utsett unødvendige legebesøk. Dersom en eldre under din omsorg føler seg bra, så vurder å hjelpe dem med å utsette legebesøk som ikke er strengt nødvendige. Mange eldre, spesielt med kroniske sykdommer, har viktige forhold med sine leger. For å hjelpe dem å holde kontakt, spør legekontoret deres om de tilbyr telemedisin, for å kommunisere over video, e-post eller andre metoder som unngår fysisk tilstedeværelse.

Unngå reise. Eldre burde ikke reise med mindre det er viktig.

Bestem dere for en plan

Dersom det er mulig burde du innvolvere den eldre i en diskusjon for hvordan dere skal håndtere det dersom de eller noen i nærheten blir syke. Å prate om og planlegge en eventuell endring av hverdagen kan hjelpe med å redusere stress og hjelper alle å føle seg innvolvert og forberedt.

Finn en god erstatter. Dersom du er hovedforsørger, finn noen i nærheten som du kan stole på til å hjelpe dine kjære dersom du selv blir satt ut av sykdom.

Ha kontroll på lageret. Dersom det tillates kan du be om å få mer medisin til lagring, fyll opp med mat og andre dagligvarer og dyrefór. Finn gjerne ut om noen tilbyr hjemlevering i din kommune. Vi anbefaler ikke hamstring, men minimer antall besøk til butikk og apotek.

Usikker?
Usikker?

Symptomer eller utsatt for smitte? Ring legen

Dersom du eller dine kjære finner ut at dere kanskje har blitt utsatt for smitte, eller noen i husholdningen utvikler symptomer som hoste, feber, vanskelig for å puste, ring legen din, hjelpelinjen (815 55 015) eller legevakten (116117)

Hold motet oppe!

For hver uke som går, dukker det opp nye og inspirerende online-tilbud. Kanskje din mor eller far kan ha glede og nytte av noe av dette? Erfaringskompetanse.no har samlet en oversikt her:

Litteraturhuset hjem i stua

Brakkesyke 2020 der musikere spiller fra sin egen stue daglig.

#Makingsensetogether – kunstprosjekt. Formidling, utveksling av meninger og kontakt mellom mennesker.

Idunn.no –  Universitetsforlaget nå med gratis tilgang til en rekke tidsskrifter og artikler.

Trening og yoga – mange tilbyr video med øvelser gratis. Søk f.eks. på et av de større treningssentrene eller på ulike treningsprofiler på Instagram.

Dyreopplevelser via nett:

Se katter døgnet rundt på hos NRK Alltid sammen

Mat og stell sendes direkte på nett, og er deretter tilgjengelig via Facebook og YouTube fra Akvariet i Bergen, Reptilparken Oslo, Bjørneparken i Flå og Dyreparken i Kristiansand.

Gratis digitale museumsbesøk

Teknologi for trygghet, frihet og aktivitet

Denne pandemien setter sine spor. Vi er mange som sliter med dårlig samvittighet og skyldfølelse for å få mor ut av huset og gi henne litt lenge etterlengtet frisk luft. Faktum er at du har nok med ditt og klarer såvidt å rekke over alt det andre. Det finnes mye forskjellig teknologi som holder oss i form, får oss opp av sofaen og får maskineriet i gang, utfordringen er at det stort sett er laget for yngre mennesker som har teknologiforståelse, godt syn, finmotorikk og en smarttelefon. Vi i ContinYou har utviklet Helseklokken spesielt for eldre som ønsker trygghet, frihet og aktivitet i livet. Les videre nedover for å lære hva klokken kan gjøre.

Hva kan helseklokken gjøre?

Trygghetsalarm

Dersom bruker trenger hjelp kan en alarm og samtale enkelt aktiveres ved å holde inne knappen på klokken.

Smart fallalarm

Alarm og anrop aktiveres automatisk ved et fall. Alarmen kanselleres automatisk dersom bruker beveger seg, det kaller vi smart!

Posisjonsalarm

Alle hendelser (alvorlige og mindre alvorlige) oppgir brukers posisjon slik at pårørende enkelt kan rykke ut for å hjelpe.

2-veis-tale

Utstyrt med SIM, høyttaler og mikrofon kan klokken foreta anrop ved enten fallalarm eller utløst trygghetsalarm (knapp). Da kan bruker og pårørende prate sammen og avklare behovet.

Batterivarsel

Usikker på om mor lader klokken og at det faktisk er strøm på den? Klokken kan sende opptil 3 batterivarsler til pårørende og 4 varsler til bruker.

Av-håndleddsvarsel

Kan det hende at bruker tar av seg klokken? Da kan du være trygg på at klokken gir beskjed dersom brukeren ikke har klokken på hånden.

ContinYou GO gir deg økt frihet, mestring og trygghet. Ikke vent - kjøp nå!

kjøp nå