Den moderne pensjonisten

Kåre Harald Løland (89) fra Tananger tar ansvar for egen helse og sikkerhet. -Trygghetsalarm er noe alle eldre burde ta i bruk, spesielt de som er alene.

Hjemme hos den blide pensjonisten er det tydelig at sikkerhet for han selv og hans egen helse er viktige prioriteringer for å kunne bo lenger hjemme. Vi blir invitert inn til Kåre for en prat om velferdsteknologi. Han byr på en herlig kopp kaffe i sola på terrassen hans, midt i hjertet av Tananger. Vi sitter utenfor huset han og kona selv bygde for mange år siden. I blindgata er det rolig, og i nabohusene har han både barn og barnebarn, noe han får mye glede av. Familien betyr mye for Kåre.

Kåre vokste opp uten særlig mye å rutte med. En ekte Stavangergutt som møtte kjærligheten i ung alder, giftet seg, flyttet ut av byen og jobbet seg opp fra nesten ingenting. «Kona mi? Jo, hun var med på alt. Hun var aldri redd for å ta i et tak. Vi jobbet hardt, begge to. Sammen skapte vi et nydelig liv, hun og jeg».

*saken fortsetter under bildet*

Alltid i sikkerhet:

«Det er ikke alltid vi har mobilen med oss, men klokka? Den er alltid på!»

Radio, båtliv og opplevelser

89-åringen forteller engasjert om hans interesse for å bygge radioer. En gammel radio fra 1939 er en kjær eiendel.

Videre prater han varmt om alle opplevelsene han har hatt med kona og familien opp gjennom årene. Turene til huset i Spania, bobilturene i Tyskland, Lofoten og Sverige, bilturene i England. Båtlivet har også bydd på mange gleder for Kåre gjennom årene, og det er tydelig at han gjerne vil ut på sjøen igjen om anledningen byr seg – og nå tenker han mer på sikkerhet når han først skal ut på vannet.

Alene, men trygg

Kåre mistet kona si for to år siden, og ble igjen alene i det store huset på tre etasjer. Savnet er stort, og pandemien har gjort at han har kjent ekstra på ensomheten. «Jeg pleier å ringe til naboen, som også mistet sin partner. Vi må jo passe på hverandre! Blir du alene er det helt klart en fordel å ha noen som kan passe på deg». Selv om han har sine nærmeste rett rundt seg, er han fortsatt alene i huset, og kjente på en frykt for hva som skulle skje om han plutselig skulle falle. Kåre ble inspirert av kona som aldri var redd for å søke om hjelp. «Hun hadde hjelpemidler, og det er da ingenting å skamme seg for. Jeg kunne heller ikke være for stolt til å skaffe meg noe som kunne hjelpe meg å føle en sikkerhet nå som jeg har blitt alene». Etter å ha sett en annonse i Pensjonisten for den norske trygghetsklokken ContinYou GO, fikk han hjelp til å undersøke produktet nærmere. Kåre fant fort ut at dette var tingen som skulle få ham til å få tilbake trygghetsfølelsen og friheten, og gikk til anskaffelse av trygghetsalarmen.

Ingen teknologivegring

Teknologivegring er et kjent fenomen blant eldre, og frykten for tekniske «duppeditter» gjør at mange unngår å skaffe seg en trygghetsalarm. «Det er ikke alltid godt å vite hva man skal ta seg til når man skaffer seg ei trygghetsklokke, eller en telefon for den saks skyld! Men hjelpen er aldri langt unna, og man trenger ikke tenke mer over det enn å bare få produktet hjem, og ta det i bruk» forteller 89-åringen engasjert. Klokken får man nemlig levert hjem helt gratis, ferdig satt opp og klar for å ta i bruk.

"Alle burde ha en"

«Hva tenker du om at så få eldre har en trygghetsalarm i dag?».

«Alle burde ha en! Kommunene burde være pliktet til å hjelpe alle med dette, men slik er det dessverre ikke enda». Han understreker at klokka spesielt er å anbefale til de som er alene. «Det er ikke alltid vi har mobilen med oss, men klokka? Den er alltid på!»

Helse og sikkerhet viktig

Det er ingen tvil om at det betyr mye for Kåre å kunne ha friheten til å kunne hente posten selv, eller å kunne gå
på butikken. «Alle kan ramle, eller få et illebefinnende. Du vet aldri. Plutselig skjer det, selv om du føler deg aldri så sprek!»

For Kåre er det viktig å holde seg aktiv så lenge som mulig. «Klokka teller jo til og med skrittene mine», sier han og ler. Men det absolutt viktigste for ham er at han vet at han får den hjelpen han trenger, hvor enn han befinner seg.

«Det er viktig at vi tar litt ansvar for oss selv», avslutter han.

Hva kan klokken gjøre?

Les mer ved å trykke på knappen under!

Les mer herKjøp klokken nå