Beate (83) vil bo hjemme, smart teknologi gjør det mulig.

Du har kanskje sett den, TV-reklamen fra Telenor, hvor teknologiløsninger i hjemmet gjør hverdagen enklere for eldre. Møt Beate Sundby som selv er i ferd med å gjøre leiligheten om til det som trolig er et av Norges første smarte hjem. 83-åringen i Sandefjord vil klare seg selv så lenge som mulig. Det hjelper teknologien henne til. ERGO fra ContinYou er allerede på håndleddet.

God bredbåndsdekning, teknologi som styrer dører, lys og varme, TV og kjøkken – ja, hva det måtte være. Beate er ikke fremmed for noe, og slår fast at det å føle seg trygg i hverdagen gir henne økt livskvalitet og gjennom det bedre helse.

-Jo eldre jeg blir, desto mindre tid har jeg, sier 83-åringen idet hun tar imot i den sentrumsnære leiligheten i Sandefjord. Her har hun bodd noen år, etter at familien solgte eneboligen. Mannen hennes gikk bort for snart to år siden, og det å leve videre på egenhånd gir nye utfordringer.

To barn, fem barnebarn og to oldebarn. Selv om samholdet i familien er godt, er barn og flere barnebarn bosatt i Oslo. I likhet med Beate er de imidlertid opptatt av en så trygg hverdag som mulig for den spreke pensjonisten.

Å kalle henne sprek, er nemlig helt på sin plass. Hun har travle og aktive dager. Ved siden av gode venner og trening, er hun ofte på farten i skog og mark. Det var nettopp slik hun ble oppmerksom på ERGO fra ContinYou.

*Artikkelen fortsetter under bildet*

-Vi må tenke nytt etter hvert som vi får stadig flere eldre.

- Bjørn Larsen, Sandefjord Kommune

Stemmestyrt hjem

-Jeg går ofte alene. Når man er ute på tur, må man regne med ett og annet fall. Å ha ContinYou ERGO på håndleddet gjør at jeg føler meg trygg. Skulle noe inntreffe, vil barna få beskjed straks. Det gir dem lave skuldre, og meg en bedre hverdag. Jeg har lenge hatt hjerteflimmer, noe som innebærer en viss risiko for akutt sykdom. Også her gjør ERGO at jeg føler meg trygg, slår hun fast.

Men det stopper ikke med det. I disse dager er Beate i gang med å utstyre leiligheten med nyttig teknologi. Målet er klart: Hun ønsker å klare seg selv så lenge hun kan, før hun eventuelt blir bruker av kommunens eldreomsorg.

Ved siden av klokken har hun fått satt opp bredbåndsroutere slik at alle rom har god dekning. Hun kan åpne inngangsdøren fra ulike steder i leiligheten, og ser fram til å kunne styre låsen med sin egen stemme, alternativt fra mobiltelefonen. Nylig kom Googles talestyrte assistent på norsk, og Beate er klar til å ta i bruk Google Home for fullt. Den lille boksen blir faktisk en nøkkel til mange funksjoner i hjemmet.

-Via den kan jeg gjøre mye, og alt skjer med stemmen min. Åpne døren, slå på TV og se nyheter eller en god film fra Netflix, bestille matvarer fra dagligvarebutikken, ringe opp venner og familie, eller for den saks skyld slå av og på lyset eller kaffetrakteren. Skulle stemmen mot formodning svikte, har jeg mobilen. Fra den kan jeg gjøre mange av de samme oppgavene, sier hun.

Vil inspirere andre

Det er ikke tilfeldig at nettopp hun tar i bruk teknologien. Som yrkesaktiv arbeidet Beate med data og programmering fra tidlig på 1980-tallet.

-Det er spennende å se hva man kan få til. Selvsagt forstår jeg at ikke alle eldre føler seg like komfortabel med dette som meg. Men det er godt å se at mange av mine venner nå er klare for både ContinYou ERGO og nye løsninger hjemme, sier hun.

I Sandefjord kommune synes kommunens ansvarlige for bruk av velferdsteknologi, Bjørn Larsen, 83-åringens tiltak er spennende.

-Vi må tenke nytt etter hvert som vi får stadig flere eldre. Mange ønsker å bo hjemme lengst mulig, og forholdene må legges til rette. Ved siden av det kommunen kan tilby av hjelpemidler og omsorg, er det både positivt og viktig at de eldre og deres pårørende selv tar ansvar for gode løsninger, slik nettopp dette eksemplet viser, sier han.

Se videoen fra Telenor Lisa som har fått mange nye hjelpemidler i hus.


ContinYou ERGO til alle situasjoner

ERGO er ikke bare til det offentlige og institusjon, den er for alle!
Helseklokken kan være med på å gjøre din hverdag tryggere. Den varsler ved nødvendighet og vil være din nye følgesvenn. I tillegg er den veldig enkel å bruke. Vær aktiv, sov godt og føl deg trygg!

Les alt om ERGO og hva den kan gjøre for deg her!